Het was maandag precies één jaar sinds de start van het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal, Ons voetbal is van iedereen. Aanleiding hiervoor waren de racistische spreekkoren tijdens de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior in 2019. Het plan (zie hier) bestaat uit twintig onderdelen verdeeld over deze vier pijlers: Voorkomen, Signaleren, Sanctioneren en Samen aan de slag. Als onderdeel van het plan kan nu ook de app Discriminatiemelder worden gedownload.
Met deze app kan iedereen incidenten melden die te maken hebben met racisme en discriminatie in het voetbal en daarbuiten. Want als men niets doet, dan verandert er ook niets. Vanuit alle lagen en hoeken van de samenleving komen mensen op of rond het voetbalveld samen. Dat maakt het voetbal zo mooi, maar ook kwetsbaar voor racisme en discriminatie. De norm is dat geen enkele vorm hiervan wordt geaccepteerd. Met de DiscriminatieMelder heeft men drie opties om melding maken: Melding Algemeen, Betaald Voetbal en Amateurvoetbal.
Meldingen
Voor het betaald voetbal is de app vooral bedoeld voor stadionbezoekers. Zij kunnen een melding maken als een incident zich in het stadion voordoet. Deze melding gaat direct naar de veiligheidscoördinator in het stadion. Voor het amateurvoetbal gaan de meldingen naar Discriminatie.nl, de KNVB ontvangt een overzicht van verenigingen waar incidenten zijn gemeld en een geanonimiseerde beschrijving van het incident. Vervolgens neemt Discriminatie.nl contact op met de melder en wordt indien de melder dit wenst, ook de KNVB betrokken. De KNVB neemt contact op met de vereniging. Daarnaast kan de zaak worden voorgelegd aan de secretaris van de speciaal aanklager discriminatie om te beoordelen of er een tuchtzaak gestart kan worden of een vooronderzoek daartoe.
Gemakkelijker en effectiever
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Het idee van de meldingsapp voor het voetbal hebben we uit Engeland. Op dit moment voetballen we helaas zonder publiek. Maar de app staat wel klaar en iedereen kan hem vanaf maandag downloaden. Zodra het weer kan, hopen we dat iedereen de app gaat gebruiken en op de tribune of langs de lijn discriminatie en racisme in het voetbal meldt. Het melden is zo veel makkelijker en de opsporing wordt daarmee effectiever.”
Eric Gudde, directie KNVB: “Bij een incident wil iedereen dat er snel en streng gestraft wordt. In Nederland hebben we een rechtssysteem waarbij je iemands schuld moet kunnen bewijzen voordat je kunt straffen. Dat is in het voetbal met het tuchtrechtsysteem of met stadionverboden niet anders. Het is dus belangrijk dat men melding doet zodat we kunnen ingrijpen en/of een onderzoek kunnen starten. Ik hoop dat we, zodra de tribunes en amateurvelden weer vol(ler) zijn, met dit complete plan en met z’n allen een belangrijke verandering in gang kunnen zetten.”
Ga voor meer informatie naar de website van Ons Voetbal is van Iedereen
(bron KNVB)
Maak jouw eigen website met JouwWeb