Dinsdagavond was er weer een persconferentie van het demissionaire kabinet. Daarin werden onder andere nieuwe maatregelen aangekondigd die ook van invloed zijn op het amateurvoetbal.
Vanaf zaterdag 6 november hebben voetballers vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs (CTB) nodig om te kunnen deelnemen aan de wedstrijden. De nieuwe regels hebben ook invloed op de toeschouwers. Als zij een wedstrijd willen bezoeken moeten ze een CTB kunnen laten zien om het complex te mogen betreden. Ook hiervoor geldt de leeftijdsgrens van 18 jaar.
Reactie KNVB
Sporten en bewegen is van groot belang voor de gezondheid en weerstand van mensen. Daarmee heeft het een zeer gunstige invloed op de volksgezondheid en de gezondheidszorg De KNVB juichte het daarom toe dat het kabinet met eerdere coronamaatregelen geen drempels opwierp om te kunnen blijven sporten en dit voor iedereen toegankelijk bleef.
Gisteravond is echter bekendgemaakt dat dit wijzigt en dat amateursporters van boven de 18 jaar alsnog een coronatoegangsbewijs (CTB) moeten overleggen. Dus om te mogen sporten moet je vanaf zaterdag a.s. gevaccineerd zijn, over een negatieve coronatest beschikken of antistoffen hebben opgebouwd na een eerdere positieve coronatest.
Gezondheid
Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de competities van teamsporten. De huidige vaccinatiegraad is momenteel 87%. Dus voor een gemiddeld elftal gaat straks niet elke speler meespelen. Dit aantal zal per team verschillen maar loopt straks als een rode draad door de tienduizenden teams die in de competities uitkomen. Hoeveel teams zullen hierdoor moeten afhaken? Hoeveel wedstrijden zullen komen te vervallen, ook voor gevaccineerde spelers omdat hun tegenstanders zich terugtrekken? Hoeveel zal er straks door ruim 600.000 amateurvoetballers van boven de 18 jaar minder worden gesport, met kwalijke gevolgen voor hun gezondheid?
‘Den Haag’ onderkent opnieuw de kracht van de sport niet en daarmee positieve invloed die het heeft op de gezondheid en de gezondheidszorg. Dat is teleurstellend, juist tijdens een pandemie. Voetbal is bovendien veilig. Het aantal langere contactmomenten is minimaal en voor het veldvoetbal bevindt men zich in de frisse buitenlucht. Er zijn dan ook geen coronabrandhaarden bekend die de oorsprong op het voetbalveld hadden.
Een brug te ver
Los van het gezondheidsaspect, zijn de plannen van het kabinet voor het amateurvoetbal ook praktisch gezien onuitvoerbaar. Vrijwilligers zijn goud waard maar ook schaars. Waar ga je vrijwilligers vandaan halen die zeven dagen per week QR-codes gaan controleren bij alle sporters en bezoekers op een accommodatie? In andere sectoren werken professionals die bij de (enige) toegang bezoekers kunnen controleren, wij hebben vrijwilligers die hetzelfde zouden moeten doen voor een heel open sportcomplex met vaak meerdere ingangen. Het amateurvoetbal heeft met alle coronamaatregelen meebewogen maar dit is gewoon een brug te ver en niet handhaafbaar. De termijn waarop de maatregel ingaat, komend weekend, is helemaal onhaalbaar. Krijgen verenigingen die deze stap niet (tijdig) kunnen nemen dan een boete? Het leidt allemaal tot grote onrust en trekt een zware wissel op verenigingen, vrijwilligers en voetballers.
Woensdag is het debat in de Tweede Kamer hierover. De KNVB roept samen met NOC*NSF de Tweede Kamer op om met al deze bezwaren in gedachte sport de hand te reiken en sporten bij amateurverenigingen zonder coronatoegangsbewijs voor iedereen mogelijk te maken.
Regel onderling oefenwedstrijden in de regio, word ook lid van de facebook-groep
(bron KNVB)
OP de hoogte willen blijven van de (technische) ontwikkeling bij de clubs in de Zaanstreek?!? Of geen belangrijke data en/of nieuwsberichten van de KNVB meer willen missen?!? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Voetbal Varia
Maak jouw eigen website met JouwWeb